Chinchilla on kotoisin Andien vuoristolta. Se on usein hieman omapäinen, mutta säännöllisellä käsittelyllä kesyyntyy ja kiintyy omistajaansa. Chinchilla on uskomattoman älykäs ja sosiaalinen sekä pitkäikäinen – ne voivat elää 10-18 vuotta, jotkut jopa 20-vuotiaiksi! Tämä on syytä ottaa huomioon chinchillaa hankkiessa. Chinchilla on laumaeläin, joten niitä olisi hyvä olla kaksin kappalein. Parhaiten toimeen tulevat leikatut uros & naaras tai samasta poikueesta otetut sisarukset.
Tarvikkeet & ruokinta
Chinchillat tarvitsevat suuren häkin – mitä isompi, sen parempi. Vähimmäiskoko on pinta-alaltaan 0,4m2 eli noin 50x80cm, ja korkeuden tulee olla vähintään 70cm. Häkin voi myös rakentaa itse, kunhan rakennustarpeet ovat myrkyttömiä. Häkkiin sijoitetaan ruokakuppi, vesipullo, pesäkolo sekä runsaasti kiipeilymahdollisuuksia ja erilaisia tasoja. Aktivoinniksi ja nakerteluksi sopii hyvin kuivatut puidenoksat ja siporex-kivi. Toiset chinchillat nauttivat myös juoksupyörästä, mutta sen tulee olla tarpeeksi suuri, mielellään puinen sekä umpinainen. Pohjalle kuivikkeeksi sopii kutteripuru, puupelletti, haapahake tai muu vastaava hyvälaatuinen kuivike. Häkkiin laitetaan muutamia kertoja viikossa kylpyastia, johon laitetaan eläinkaupoista saatavaa kylpyhiekkaa – kylpemällä hiekassa chinchilla puhdistaa turkkiaan liasta ja rasvasta.
Chinchilla on aktiivisimmillaan aamuisin ja iltahämärässä. Tällöin sen kanssa kannattaa seurustella mahdollisimman paljon. Se vaatii myös vapaana oleskelua, joten on syytä valmistautua tekemään chillalle turvalliset tilat kotiin – esimerkiksi yksi huone, jossa eläin ei pääse käsiksi sähköjohtoihin tai myrkyllisiin kasveihin. Valvothan vapaanaoloa aina tarkalla silmällä!
Chinchillan ravintoon kuuluu kuiva & laadukas heinä sekä chilloille tarkoitettu pelletti. Vettä on oltava jatkuvasti saatavilla. Siementangot, pähkinät, jyväsekoitus tai mikään tuore ruoka EI kuulu chinchillan ruokavalioon! Herkutteluhetkiin voi ostaa eläinkaupoista chilloille sopivia kuivattuja yrttejä, kuten voikukkaa. Kerran viikossa voi antaa pienen palan näkkileipää.
Käsittely
Chinchillaa tulee käsitellä poikasesta asti, jotta tämä omapäinen eläin tottuu käsittelyyn. Omissa oloissaan kasvaneen chinchillan käsittely voi olla todella hankalaa – se rimpuilee, säksättää, tiputtaa karvansa säikähdyksissään sekä voi myös purra kovaa. Chinchillaa käsitellessä tulee olla rauhallinen ja varma, eläintä pidetään toisella kädellä hännän tyvestä kiinni eli häntäotteessa chinchillan ollessa joko toisella kämmenellä tai muulla alustalla. Häntäotteessa kannattaa kiinnittää huomiota, ettei ote ole ”liian tyvessä” siten, että turkki jää otteen sisään. Käsittelyyn tottunut chilla viihtyy usein sylissä ilman häntäotettakin, mutta ote on hyvä opetella jos eläimelle joutuu tekemään toimenpiteitä joista se ei ole kovin tyytyväinen.