Degu (Octodon Degus) on Andien vuoristoalueelta kotoisin oleva jyrsijä.
Luonteeltaan se on hyvin sosiaalinen ja älykäs sekä utelias. Seurakseen se kaipaa lajitoveriaan, ja samaa sukupuolta olevia eläimiä voi yleensä pitää hyvin yhdessä samassa häkissä.
Degu tarvitsee paljon tilaa, ja sen hoito on helppoa ja vaivatonta kunhan huolehtii oikeanlaisesta ruokinnasta. Degu elää noin 5-10 vuotta, mutta oikealla hoidolla se voi yltää jopa 15 vuoden ikään!
Tarvikkeet ja ruokinta
Degut tarvitsevat runsaasti tilaa, sillä ne liikkuvat paljon ja pitävät korkeista paikoista. Asumuksen tulee täyttää minimissään eläinsuojeluasetuksen mukaiset pitopaikan vaatimukset (pinta-ala 0,3 m2, korkeus 0,4 m ja pinta-ala ryhmässä pidettävää eläintä kohden 0,15 m2.) Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon se, että mitä suurempi ja korkeampi häkki, sitä tyytyväisempi degu siellä asustaa. Häkkejä ja terraarioita voidaan yhdistää mainiosti keskenään, jolloin degut voivat rauhassa kaivella puruttamatta ulos häkistä sekä kiipeillä erilaisilla tasoilla ja oksilla. Häkki sisustetaan monipuolisesti. Erilaiset ruukut, oksat, tasot, juurakot ym. tarjoavat degulle mahdollisuuden kiipeillä.
Häkin sisustuksessa olisi hyvä muistaa, että degu kaipaa myös korkeita paikkoja, joista tarkkailla ympäristöä. Pesäkoppia degut harvemmin käyttävät, mutta toki sellaisenkin voi häkkiin laittaa. Alusmateriaaliksi sopii kuohkea kutterin puru. Purun lisänä kuivikkeina voidaan käyttää myös turvekutteria, haapahaketta sekä puu- tai paperipellettiä. Varsinkin haapahake ja paperipelletti (esim. kissan Toa-Lätt) sopivat pölyherkille yksilöille. Pesämateriaaliksi sopivat talous- tai wc-paperi, heinä ja olki. Sopiva asumuksen siivousväli on sen koosta ja asukkaiden lukumäärästä riippuen 1-2 viikkoa.
Degut hoitavat turkkiaan kylpemällä hienossa hiekassa ja siksi niille tulisi tarjota mahdollisuus chinchillahiekkakylpyihin. Hiekka-astiaa ei kannata kuitenkaan pitää jatkuvasti degujen häkissä, sillä se on varsin pian täynnä alusia ja degut saattavat käyttää sitä myös vessana. Häkkiin sijoitetaan mahdollisimman painava keramiikkakuppi sekä juomapullo.

Ruokinnalla on hyvin suuri merkitys degun eliniän pituuteen sekä eläimen terveyteen. Väärin ruokittuna lemmikkidegu voi elää vain muutaman vuoden vaikka degu saattaa luonnossa ja vankeudessa oikein ruokittuna elää jopa 15-vuotiaaksi.
Luonnonvarainen degu syö erilaisia mukuloita, sipulikasveja sekä kasvien kuoria. Näin kapeaa ruokavaliota on mahdotonta jäljitellä vankeudessa eläville deguille. Ruoassa tulisi olla mahdollisimman vähän degulle haitallisia hiilihydraatteja kuten sokereita. On siis tärkeää, että omistaja ei anna degulle mitään makeita hedelmiä ja vihanneksia, vaikka degu kuinka niistä pitäisikin. Lähelle degun vaatimaa ravintoa päästään, ja hyviä kokemuksia on saatu, syöttämällä degulle pellettiseosta, joka sisältää 50% laadukasta marsupellettiä ja 50 % laadukasta chinchillapellettiä. Degulle tulee myös olla jatkuvasti tarjolla paljon hyvälaatuista heinää sekä raikasta vettä. Näiden lisäksi degulle voi antaa kuivattuja myrkyttömiä kasveja (esimerkiksi voikukkaa, nokkosta, oksia lehtineen). Oksat antavat askartelua hampaille ja heinä on tärkeää degun suoliston toiminnan kannalta.
Degujen käsittely
On hyvin tärkeää, että degun kanssa seurustellaan päivittäin. Varsinkin, jos degulla ei ole kaveria tulisi ihmisen tarjota degulle sen kaipaamaa sosiaalista elämää. Degua ei saa koskaan nostaa hännästä, ei edes hännän tyvestä. Hännän nahka irtoaa hyvin helposti eikä häntä kestä eläimen painoa. Degut eivät yleensä edes pidä siitä, että häntään tartutaan. Degu tule nostaa kuljettamalla käsi degun edestä tai sivusta kainaloiden alle vatsan kohdalle ja nostaa toisella kädellä kainaloista sekä samalla siirtää toinen käsi degun takajalkojen alle tukemaan degua.