Gerbiili on sympaattinen pikkujyrsijä, joka kuuluu hyppymyyriin. Lempinimiä tällä veitikalla on monia, joista aavikkohiiri, aavikkorotta ja hyppyrotta ovat ehkä yleisimmin käytettyjä. Gerbiilin elinikä on noin 3-4 vuotta ja luovutusikä 6 viikkoa.
Gerbiili on laumaeläin, eikä sitä siksi tule pitää yksin. Gerbiilit lisääntyvät nopeasti, joten ei pidä hankkia urosta ja naarasta, vaan kaksi tai useampia samaa sukupuolta olevaa eläintä. Urokset tulevat keskenään toimeen aivan yhtä hyvin kuin naaraat. Uusien poikasten lisääminen urosten laumaan on tosin helpompaa kuin naaraslaumaan.
Tarvikkeet & ruokinta
Gerbiileiden kodiksi sopii parhaiten käytetty akvaario, johon tulee metalliverkosta tehty kansi. Kannen kehyksiksi sopii hyvin esimerkiksi puurima. Terraarion pohjalle levitetään kuivikkeeksi paksulti kutterinpurua.
Lasinen terraario on muovista turvallisempi, koska gerbiilit voivat jyrsiä muoviterraarion seinään reiän ja karata. Häkki ei ole hyvä asumus, koska kaivellessaan gerbiilit työntävät purut pois häkin kalterien välistä ja aiheuttavat näin paljon sotkua ympäristöönsä. Pitkästyessään gerbiilit rupeavat helposti jyrsimään häkin kaltereita, jolloin karvat kuonosta voivat kulua kokonaan pois. Eläinsuojeluasetuksen mukaiset gerbiilin pitopaikan vähimmäisvaatimukset ovat seuraavat: korkeus 0,3m, pinta-ala 0,12 m2, pinta-ala ryhmässä pidettävää eläintä kohden 0,06 m2. Suositeltavaa on kuitenkin hankkia gerbiileille näitä mittoja suurempi asumus.
Muita tarvikkeita, joita gerbiilit tarvitsevat asumukseensa, ovat juomapullo, keraaminen ruokakuppi sekä pesäkolo. Pesäkoloksi sopii hyvin esimerkiksi puumökki, kukkaruukku tai kookospähkinän kuori. Gerbiileille voi laittaa jyrsittäviksi leikkikaluiksi puunoksia sekä vessapaperirullia tai muita pahvisia pikkulaatikoita.
Gerbiilin ruoassa ei saa olla liikaa pähkinöitä ja auringonkukansiemeniä. Ne tekevät gerbiilin turkin rasvaiseksi ja gerbiilin liikalihavaksi. Ylimääräinen rasva voi myös ennen pitkää aiheuttaa gerbiilille maksavaurioita.

Jotta gerbiilin hampaat eivät kasvaisi liian pitkiksi, tulisi gerbiilille antaa myös kovaa purtavaa, esimerkiksi kuivaa leipää ja koirankeksejä. Jyväseoksen tai pelletin lisäksi gerbiileille voi antaa tuoretta ravintoa. Erilaiset vihannekset ja marjat (esim. porkkana, kurkku, tomaatti, omena, mansikat ja mustikat) ovat terveellistä syötävää gerbiilille. Ulkomaiset omenat ja kurkut olisi syytä kuoria, ennen kuin antaa niitä gerbiilille. Eksoottisten hedelmien antamista on syytä välttää, esimerkiksi avokadon on todettu olevan myrkyllistä gerbiileille. Tuoreen ruoan lisäksi gerbiilille voi syöttää erilaisia puuroja, vellejä ja perunamuusia. Gerbiili on melkoinen herkkusuu.
Vaikka gerbiili on aavikkoeläin, tarvitsee se kuitenkin juomapullon, jossa on koko ajan tarjolla raikasta vettä.
Virikkeet ja luontainen käyttäytyminen
Gerbiilit eivät tarvitse juoksupyörää. Mikäli sellaisen haluaa kuitenkin hankkia, tulisi pyörän olla umpinainen, puusta valmistettu ja halkaisijaltaan riittävän suuri (mielellään vähintään 25 cm), ettei sen käytöstä aiheudu haittaa gerbiilin luustolle.
Gerbiili kylpee mielellään hiekassa pitääkseen turkkinsa puhtaana ja kiiltävänä. Tähän tarkoitukseen eläinkaupoista saatava harmaa, hyvin hienojakoinen chinchillanhiekka on parasta. Jos kylpyastiaa pitää terraariossa jatkuvasti, gerbiilit puruttavat sen helposti täyteen ja/tai alkavat käyttää sitä vessanaan.
Gerbiilin, kuten muidenkin jyrsijöiden, suolisto tarvitsee kunnossa pysyäkseen heinää. Vaikka gerbiili ei näyttäisi heinää samalla tavalla ahmivankaan kuin auringonkukansiemeniä, olisi sitä hyvä tarjota mahdollisimman usein. Parasta on hyvälle tuoksuva, puhdas kuiva heinä. Heinää ei kannata antaa kovin isoja määriä vaan pieniä annoksia, joissa gerbiileillä riittää myös puuhaa, kun ne lajittelevat heinät, silppuavat niitä ja samalla myöskin syövät.
© Teksti: Suomen Gerbiiliyhdistys ry
Päivitetty viimeksi: 19.3.2018