Lemmikkinä syyrialainen hamsteri

Syyrialaisen hamsterin keskimääräinen elinikä on 1,5-2,5 vuotta. Syrkky on erakko eikä kaipaa aikuisena lajitoverinsa seuraa. Hamsteri on rauhallinen lemmikki, joka nukkuu pääsääntöisesti päivällä ja herää vasta illansuussa touhuamaan ja syömään. Nukkuvaa hamsteria ei saisi herättää kesken uniensa. Syyrialaista hamsteria kutsutaan myös kultahamsteriksi. Hamsterin luovutusikä on viisi viikkoa.

Tarvikkeet ja ruokinta

Hamsterin asumukseksi sopii hyvin häkki, muovi- tai lasiterraario. Hamsterin asumuksen tulisi olla vähintään 80 x 40 cm. Mitä suurempi häkki sen parempi. Sijoita häkki rauhalliseen ja vedottomaan paikkaan. Ei suoraan auringonpaisteeseen tai patterin viereen. Häkkiin sijoitetaan hamsterille ruokakuppi, vesipullo, pesämökki, erilaisia tunneleita, kiipeilytelineitä, juoksupyörä sekä mahdollisesti ja wc-astia. Kuivikkeeksi hamsterin häkkiin sopii esim. kutterinpuru ja lehtipuuhake. Sanomalehti ei ole terveellistä haitallisen painomusteen takia. Wc-astiaan voi laittaa paakkuuntumatonta jyrsijän hiekkaa tai kylpyhiekkaa. Häkki siivotaan 2-3 viikon välein, mahdollinen wc vähintään kerran viikossa. Siivouksen yhteydessä pestään myös ruokakupit ja pullot kuumalla vedellä. Myös asumuksen pohja kaipaa silloin tällöin kunnollista vesipesua kuumalla vedellä. Halutessasi voit käyttää myös mietoa pesuainetta, joka huuhdellaan huolellisesti.

Hamsterin ruokavalio koostuu erilaista siemensekoituksista ja pelletistä. Lisäksi hamsterille tarjotaan monipuolisesti kasviksia ja pieniä määriä eläinvalkuaista. Tuoreravinnoksi käy hyvin porkkana naatteineen, kurkku, salaatti, erilaiset yrtit, kuten tilli ja persilja sekä kesällä tuoreruoho, voikukka, ratamo yms. Tuoreruokaa tarjotessasi totuta hamsteri aina pikkuhiljaa uuteen tuotteeseen. Lisäksi tuoreravinnon olisi oltava hyvälaatuista, puhdasta, kuivaa ja huoneenlämpöistä, jotta suolisto-ongelmilta vältyttäisiin. Eläinvalkuaisen lähteenä toimii puolestaan koiran tai kissan kuivaruoka, maustamaton jauheliha, jogurtti, vähärasvainen juusto, kananmuna tai elävät sekä kuivatut jauhomadot. Raikasta vettä on aina oltava saatavilla.

Hamsterin hampaat kasvavat muiden jyrsijöiden tavoin sen koko eliniän. Hamsterille onkin tarjottava jotain kovaa purtavaa, kuten lehtipuun oksia, kuivaa leipää, juureksia, koiran keksejä yms. Liian pitkäksi kasvaneet hampaat haittaavat hamsterin syömistä ja se laihtuu. Muita sairauden merkkejä on vuotavat silmät, rahiseva hengitys, huono karvapeite, vaivanloinen liikkuminen. Merkkejä ulkoloisista saattaa olla jatkuva rapsuttaminen ja ylivilkas käytös.

Virikkeet ja luontainen käyttäytyminen

Syyrialainen hamsteri -uros Vihtori
Syyrialainen hamsteri -uros Vihtori

Hamsteri on aktiivinen hämärän aikaan ja tarvitsee päivällä nukkumarauhan. Hamsteri rakentaa mielellään itselleen pehmeän nukkumapesän ja varastoi sinne ruokaansa poskipusseissaan kuljettaen. Hamsterille on hyvä antaa jotain pehmeää materiaalia pesäntekoon. Tarkoitukseen käy suikaloitu vessapaperi, kuiva heinä tai eläinliikkeissä myytävät pesäkuidut.

Hamsteri kiipeilee mielellään, joten häkkiin kannattaa sijoittaa erilaisia kiipeilytasoja ja telineitä. Juoksupyörää suositellaan hamsterin liikunnantarpeen tyydyttämiseen. Vähimmäiskoko hamsterin pyörän halkaisijalle on 25 cm. Liian pieni juoksupyörä voi aiheuttaa hamsterille selkävaivoja. Avonaiset, ritilälliset juoksupyörät on syytä päällystää paperilla jotta hamsterin tassut eivät jää ritilöiden väliin – helpommalla pääsee kun ostaa valmiiksi umpinaisen pyörän. Hamsterin voi antaa juoksennella myös juoksupallossa tai vapaana lattialla, kunhan johdot on suojattu ja pienet kolot tukittu. Hamsterin on oltava myös niin kesy, että saat sen helposti kiinni.

Käsittely

Käsittele hamsteriasi aina rauhallisesti ja varmoin ottein. Hamsterilla on luonnossa paljon saalistajia, joita se on oppinut välttämään. Älä siis tartu hamsteriasi ylhäältä päin, vaan vie molemmat kätesi hamsterin alle ja sulje hamsteri käsiesi muodostamaan kuppiin. Myös pahvirullaa voi käyttää apuna hamsteria siirrettäessä.

Jaa kavereille

Liity kanta-asiakkaaksemme!

Keskittämällä ostoksesi Kuusaan Lemmikkiin voit kerätä kanta-asiakkaan bonusta 5%. Täytä lomake ja saat kanta-asiakaskorttisi liikkeestämme, kun käyt meillä seuraavan kerran.

X