Lemmikkinä talvikko

Talvikko on yksi venäjänkääpiöhamsterilajeista. Se kasvaa aikuisena noin kananmunan kokoiseksi. Värejä tunnetaan kaksi: normaali (tummanharmaa) ja safiiri (vaalea savunharmaa). Molempiin väreihin voi liittyä helmiäiskuvio (valkoinen, tikattu perusvärisillä karvoilla). Talvikko elää keskimäärin 2 vuotta. Luovutusikä on 5 viikkoa.
Talvikot sietävät lajikumppania muita venäjänkääpiöhamstereita harvemmin, nykyisin ei enää suositella kahden talvikon (sisarusparin) hankintaa vaikka ne muutaman kuukauden voisivat yhdessä asuakin. Yksinäinen talvikko sopii hyvin lemmikiksi, jolloin se kaipaa enemmän virikkeitä ja seuraasi.

Tarvikkeet ja ruokinta

Talvikon asumukseksi sopii parhaiten muovi- tai lasiterraario. Häkissä on huomioitava, että pinnaväli on alle 10 mm, sillä kääpiöhamsteri karkaa todella pienistä rakosista. Kääpiöhamsterin asumuksen tulisi olla vähintään 50 x 30 cm. Kääpiöhamsteri pitää kaivelusta, jolloin terraario on usein paras ratkaisu. Sijoita häkki rauhalliseen ja vedottomaan paikkaan. Ei suoraan auringonpaisteeseen tai patterin viereen. Häkkiin sijoitetaan hamsterille ruokakuppi, vesipullo, pesämökki, erilaisia tunneleita, juoksupyörä, kiipeilytelineitä sekä mahdollisesti wc-astia. Kuivikkeeksi hamsterin häkkiin sopii esim. kutterinpuru ja lehtipuuhake. Sanomalehti ei ole terveellistä haitallisen painomusteen takia. Wc-astiaan voi laittaa paakkuuntumatonta jyrsijän hiekkaa tai kylpyhiekkaa. Häkki siivotaan vähintään 2-3 viikon välein. Viikkosiivouksen yhteydessä pestään myös ruokakupit ja pullot kuumalla vedellä. Myös asumuksen pohja kaipaa silloin tällöin kunnollista vesipesua kuumalla vedellä.

Talvikon ruokavalio koostuu erilaista siemensekoituksista ja pelletistä. Lisäksi kääpiöhamsterille tarjotaan monipuolisesti kasviksia ja pieniä määriä eläinvalkuaista. Tuoreravinnoksi käy hyvin porkkana naatteineen, kurkku, salaatti, omena, erilaiset yrtit, kuten tilli ja persilja, sekä kesällä tuoreruoho, voikukka, ratamo yms. Tuoreruokaa tarjotessasi totuta hamsteri aina pikkuhiljaa uuteen tuotteeseen. Lisäksi tuoreravinnon olisi oltava hyvälaatuista, puhdasta, kuivaa ja huoneenlämpöistä, jotta suolisto-ongelmilta vältyttäisiin. Eläinvalkuaisen lähteenä toimii koiran tai kissan kuivaruoka, maustamaton jauheliha, jogurtti, vähärasvainen juusto, kananmuna tai elävät sekä kuivatut jauhomadot. Raikasta vettä on aina oltava saatavilla.

Myös hamsterilla hampaat kasvavat muiden jyrsijöiden tavoin sen koko eliniän. Kääpiöhamsterille onkin tarjottava jotain kovaa purtavaa, kuten lehtipuun oksia, kuivaa leipää, juureksia, koiran keksejä yms. Liian pitkäksi kasvaneet hampaat haittaavat hamsterin syömistä ja se laihtuu. Muita sairauden merkkejä on vuotavat silmät, rahiseva hengitys, huono karvapeite, vaivanloinen liikkuminen. Merkkejä ulkoloisista saattaa olla jatkuva rapsuttaminen ja ylivilkas käytös.

Käsittely

Käsittele kääpiöhamsteriasi aina rauhallisesti ja varmoin ottein. Hamsterilla on luonnossa paljon saalistajia, joita se on oppinut välttämään. Älä siis tartu hamsteriasi ylhäältä päin, vaan vie molemmat kätesi hamsterin alle ja sulje hamsteri käsiesi muodostamaan kuppiin. Myös pahvirullaa voi käyttää apuna hamsteria siirrettäessä.

Hamsteri saattaa yrittää hypätä kädestäsi ymmärtämättä kuinka korkealla oikeasti on, joten aluksi on hyvä käsitellä hamsteria häkin lähettyvillä ja lattialla istuen. Hamsterilla on huono näkö, mutta erityisen tarkka hajuaisti, joten hamsteria on syytä käsitellä aina puhtain käsin. Jotta uusi hamsterisi tottuisi sinuun paremmin, voit hieroa käsiäsi sen kuivikkeissa ennen kuin otat sen syliisi. Houkuttele hamsteria hakemaan herkkupaloja myös kädestäsi, näin se tottuu sinuun paremmin.

Virikkeet ja luontainen käyttäytyminen

Hamsteri on aktiivinen hämärän aikaan ja tarvitsee päivällä nukkumarauhan. Kääpiöhamsteri rakentaa mielellään itselleen pehmeän nukkumapesän ja varastoi sinne ruokaansa poskipusseissaan kuljettaen. Hamsterille on hyvä antaa jotain pehmeää materiaalia pesäntekoon. Tarkoitukseen käy suikaloitu vessapaperi, kuiva heinä ja eläinliikkeiden pesäkuidut.

Kääpiöhamsteri pitää myös kaivamisesta ja viihtyy tunneleissa, joten häkkiin kannattaa sijoittaa aina tyhjiä talouspaperirullia tai puisia ja muovisia hamstereille tarkoitettuja putkia, joista voi halutessaan rakentaa pitkiäkin tunneliverkostoja. Kääpiöhamsterin häkkiin on suositeltavaa laittaa myös paksu kuivikekerros, joka mahdollistaa kaivamisen. Kääpiöhamsterille voi rakentaa myös matalia kiipeilytasoja. Lemmikkieläinliikkeissä on myytävänä erilaisia siltoja ja tikapuita, joita voi asetella hamsterin häkkiin mielensä mukaan.

Hamstereille on tarjolla myös juoksupyöriä, jotka tarjoavat hamsterille liikuntaa. Juoksupyörän tulee olla oikean kokoinen, jotta hamsterin selkä ei mene kaarelle juostessa. Liian isossa metallisessa juoksupyörässä kääpiöhamsterin jalat saattavat taas lipsua pinnojen väliin. Joskus hamsterit eivät välitä juoksupyörästä lainkaan ja toisinaan taas juoksevat siinä liiankin innokkaasti. Tarkkaile omaa kääpiöhamsteriasi ja päätä sitten laitatko hamsterillesi juoksupyörää. Hamsterin voi antaa juoksennella myös juoksupallossa tai vapaana lattialla, kunhan johdot on suojattu ja pienet kolot tukittu. Hamsterin on oltava myös niin kesy, että saat sen helposti kiinni.

Talvikko voi vaihtaa itselleen vaalean talviturkin jos sitä pidetään liian viileässä ja hämärässä. Tätä ei tarvitse säikähtää, sillä turkinvaihdosta ei eläimelle koidu haittaa.

Jaa kavereille

Liity kanta-asiakkaaksemme!

Keskittämällä ostoksesi Kuusaan Lemmikkiin voit kerätä kanta-asiakkaan bonusta 5%. Täytä lomake ja saat kanta-asiakaskorttisi liikkeestämme, kun käyt meillä seuraavan kerran.

X