Lemmikkinä undulaatti

LEMMIKKINÄ UNDULAATTI

Undulaatti on suhteellisen helposti kesyyntyvä, kaunis ja sosiaalinen papukaijalintu. Seurallisen luonteensa vuoksi undulaatteja on oltava vähintään kaksi. Undulaatti saattaa oppia puhumaan joitakin sanoja, joskin tämä ei ole kovin yleistä. Undulaatit eivät ole rauhaa ja hiljaisuutta rakastavan ihmisen lemmikkejä, sillä mitä paremmin ne viihtyvät, sitä enemmän ne mekastavat. Terve, hyvin hoidettu undulaatti voi elää jopa 10-15 vuotiaaksi.

TARVIKKEET & VIRIKKEET

Häkin vähimmäiskoot: Häkin pohjapinta-alan tulee olla vähintään 0,5 m² (esim. 50 x 100 cm). Korkeimman sivun on oltava vähintään 80 cm. Parvessa yhtä lintua kohden on pinta-alaa oltava vähintään 0,06 m² (esim. 50 x 100 cm:n häkissä saa olla enintään 8 undulaattia). Kahdelle undulaatille häkin lyhimmän sivun on oltava vähintään 45 cm. Suositeltavaa on pitää undulaatteja suuressa itse rakennetussa tai kaupallisessa ns. lentohäkissä (esim. 120 x 80 x 170 cm tai 200 x 100 x 170 cm). Jos mahdollisuutta suureen lentohäkkiin ei ole, tarvitsee lintu päivittäin kuitenkin vapaana lentelyä esim. rajatussa, turvallisessa huoneessa.

Häkissä on huomioitava, että lintu tahtoo kiipeillä sekä lentää – häkkiä ei siis saa laittaa täyteen leluja ja orsia, jotta lentomahdollisuus säilyy. Orsia on kuitenkin hyvä olla muutama eri puolilla häkkiä ja eri kokoisia, joilla taataan lintujen jalkojen terveenä pysyminen. Luonnonoksat ovat tähän tarkoitukseen hyviä, esimerkiksi paju, omenapuu tai vaahtera. Häkin pohjalla voi pitää sanomalehtiä, jotka on helppo vaihtaa uusiin vaikka päivittäin. Kerran viikossa/kahdessa viikossa häkin pohja, välineet sekä pinnat on syytä pestä kunnolla.

Undulaatti tarvitsee orsien ja lelujen lisäksi häkkiinsä juoma-automaatin, ruokakuppeja sekä kalkkilisän, kuten kalkkikiven, simpukkarouhetta tai seepiansuomun. Se tykkää myös kylpeä huoneenlämpöisessä vedessä. Kylpy voi olla tarjolla päivittäin, mutta ainakin pari kertaa viikossa. Kylpyyn käy hyvin laakea iso astia, jossa lintu pystyy levittämään siipensä. Veden syvyytenä riittää 2cm. Jotkut undulaatit nauttivat myös siitä, kun heitä suihkitaan vesipullolla. Ruoansulatushiekkaa voi olla tarjolla pienissä määrin ja tarpeen vaatiessa häkkiin voi sijoittaa myös jodikiven.

RUOKINTA

Undulaatin ruokinnan pohja on laadukas, undulaateille tarkoitettu siemenseos joka sisältää suurimmaksi osin erilaisia hirssejä.  Päivittäin tulee tarjota puhdistettuja kasviksia, hedelmiä tai marjoja. Kesäisin myös ulkoa löytyy paljon sopivaa viherruokaa, kunhan sitä ei poimita läheltä liikenteen saasteita. Ulkoa löytyy esimerkiksi voikukan lehtiä, vesiheinää, piharatamoa ja tavallista ruohoa. Puutarhasta tai kaupasta kannattaa kokeilla esim. porkkanaa, salaattia, kurkkua, omenaa, päärynää, tomaattia, banaania, kaalia, herneitä, yms. Kerran viikossa on hyvä tarjota kananmunankeltuaista tai laktoositonta raejuustoa proteiinin saannin takaamiseksi. Linnuille on myös myynnissä ns. voimaruokia, jotka ovat todella proteiinipitoisia ja näitä voi myös syöttää undulaateille vaikka päivittäin!

Silloin tällöin voi antaa herkkupalaksi auringonkukan siemenen, maapähkinän tai rusinan. Myös näkkileivän pala tarjoaa hyvää ajanvietettä linnulle. Kiellettyjen ruokien listalla ovat alkoholi, suola, liika rasva ja tietenkin myrkylliset kasvit.

Undulaateilla tulee olla tarjolla kalkkilähde, kuten kalkkikivi tai seepiansuomu. Myös vesi tulee vaihtaa päivittäin, tarvittaessa veden sekaan voi lisätä linnuille tarkoitettuja monivitamiinitippoja.

Jaa kavereille

Liity kanta-asiakkaaksemme!

Keskittämällä ostoksesi Kuusaan Lemmikkiin voit kerätä kanta-asiakkaan bonusta 5%. Täytä lomake ja saat kanta-asiakaskorttisi liikkeestämme, kun käyt meillä seuraavan kerran.

X